Muutostyöpajat
Oivalluksia ja ratkaisuja – muutostyöpajat av-alan työyhteisöille
Työskenteletkö av-alalla ja kaipaat työkaluja työhyvinvoinnin kehittämiseen? antenni tarjoaa muutostyöpajoja, joissa alan ammattilaiset voivat yhdessä käsitellä työn psykososiaalisia haasteita ja löytää käytännön ratkaisuja.
Työpajojen sisältö
-
Psyykkisen hyvinvoinnin tukeminen kiireisessä työympäristössä
-
Aivoterveyden tukeminen
-
Vuorovaikutustaidot, konfliktien ennaltaehkäisy ja ratkaisu
-
Konkreettiset toimintamallit vastuulliseen johtamiseen ja työn suunnitteluun
Kenelle työpajat ovat?
-
Freelancereille
-
Tuotantoyhtiöiden ja organisaatioiden johdolle ja henkilöstölle
-
Rahoittajille ja päätöksentekijöille, jotka haluavat ymmärtää alan tarpeita
Mitä saat mukaasi?
-
Selkeämmän ymmärryksen siitä, miten psykososiaalinen vastuullisuus tukee työyhteisöjä
-
Käytännön vinkkejä ja työkaluja, joita voit soveltaa heti työsi arjessa
Kevään 2025 muutostyöpaja on osallistujille maksuton. Muutostyöpaja pidetään suomeksi.
Ilmoittaudu mukaan!
Ilmoittautuminen
Työpajaan ilmoittaudutaan työyhteisöinä. Kustakin työyhteisöstä mukaan ilmoittautuu 3-5 henkilöä eri rooleista. Työyhteisö ymmärretään tässä hyvin laajasti av- alan ammattilaisina, jotka nyt tai lähitulevaisuudessa työskentelevät jossain heitä toisiinsa yhdistävässä hankkeessa tai yrityksessä. Koska freelancereiden osuus on alalla työskentelevistä niin suuri, toivotaan, että kaikissa ryhmissä olisi mukana ainakin yksi freelancer. Mukaan hakeutuva työyhteisö voi koostua myös kokonaan/pääasiassa freelancereista. Muutostyöpaja on osallistujille maksuton. Muutostyöpaja pidetään suomeksi.
Työpajakokeilu on osa antenni-hanketta.
Työpajakokeilun mahdollistaa Kansallinen Aivoterveysohjelma.
Mitä kevään 2025 muutostyöpaja sisältää?
Kevään 2025 muutostyöpaja tukee aivoterveyttä ja muodostuu kahdesta tapaamisesta. Työpajatapaamiset koostuvat asiantuntijaluennoista, aktiviteeteista ja ryhmäkeskusteluista. Työpaja on ennen kaikkea alan työyhteisöjen oma foorumi, johon asiantuntijaohjaajat psykologi Satu Lähteenkorva ja työnohjaaja Mari Käki tuovat yhteisen prosessin ja temaattista rakennetta. Päärooleissa ovat osallistujat itse. Työpajojen ote ei ole luennoiva, vaan ohjauksellinen, keskusteleva ja arjen kokeiluja ja niihin liittyvistä kokemuksista oppimista tukeva. Sisällöt on valittu siten, että asiantuntijatieto auttaa löytämään sanoja ilmiöille ja tunnistamaan inhimillisempää työelämää tukevia käytäntöjä ja keinoja. Työpajassa hyödynnetään Aivohyvinvointi-navigaattoria.
Luento-osuuksissa on kaksi keskeistä teemaa:
1. Psyyken luonne ja aivoergonomian perusteet
2. Inhimillisesti kestävä johtajuus ja yhteistoiminta
Työpajan aivoterveyttä tukeva sisältö
Psykologi Satu Lähteenkorva:
“Alustukseni perustuu tutkimustietoon siitä, millaiset tekijät työssä tukevat ja haastavat aivojen toimintaa ja hyvinvointia. Aivojen toimivuuden ja kuormituksen huomioiminen on erityisen tärkeää luovilla aloilla, sillä luova yhteistoiminta on yksi haastavimmista asioista, mitä aivoillaan voi tehdä! Ylikuormitus ja varsinkin loppuun palaminen ovat aivoille usein erittäin tuhoisia.
Tulen omassa osuudessani kertomaan, miten pitkäkestoista ylikuormitusta on mahdollista välttää ja miten tukea mielen kognitiivista ja emotionaalista tasapainoa. Opimme, miten suojella keskittymistä, muistia, aivohyvinvointia ja luovuutta – yksilöinä ja yhteisönä.
Muun muassa Työterveyslaitoksen tuoreet tutkimustulokset kertovat, että elokuva-alalla tarvitaan havahtumista asiaan. Onneksi aivohyvinvointia tukevat ratkaisut työpaikoilla ovat useimmin hyvin arkijärkisiä ja edullisia, tärkeimmät niistä täysin ilmaisia!”
Työnohjaaja Mari Käki:
“Haastan sinut pohtimaan luottamusta ja johtajuutta. Miksi luottamus on niin tärkeää ja miten luottamusta rakennetaan, ylläpidetään ja korjataan ammatillisesti? Millainen johtajuus tukee ihmisten osallisuutta, luovaa toimijuutta ja hyvinvointia?
Työpaikan ihmissuhteissa on käynnissä vallankumous, mikä näkyy monien aiempien, normaalina pitämiemme käytäntöjen kyseenalaistamisena ja tarpeena korjausliikkeisiin. Myös johtajuus on murroksessa.
Niin hyvinvoinnin kuin menestyksenkin näkökulmasta nykyään pidetään tärkeänä siirtymistä autoritäärisestä johtamisesta demokraattisempaan ja valmennuksellisempaan johtamiseen, joka nojaa ihmisten itseohjautuvuuteen ja luovaan toimijuuteen. Miten nämä laajat työelämän mullistukset tulevat osaksi av-alan työelämää ja tukevat alan hyvinvoinnin vahvistamisessa? Muun muassa tästä keskustelemme muutostyöpajassa!”